ب - اثر اجتماعی
روزه درس برابری و مساوات را به مردم میآموزد، با انجام این دستور افراد توانمند و ثروتمند به طور ملموس و محسوس سختی وضع گرسنگان و محرومان اجتماع را درک کرده و درصدد حمایت و دستگیری از آنان برمی آیند.
هشام بن حکم یکی از اصحاب حضرت صادق (ع) از ایشان علت واجب شدن روزه را سؤال نمود و حضرت در جواب این گونه فرمودند: "خداوند این عمل را واجب نمود تا فقیر و ثروتمند همانند هم شوند؛ چرا که ثروتمند طعم گرسنگی را نچشیده تا بر فقیر ترحم نماید، بلکه هر چیزی را که اراده میکرده برایش مهیا بوده است؛ پس خداوند اراده کرد تا بین بندگانش تساوی برقرار شده و ثروتمند طعم گرسنگی و رنج را چشیده و بر انسان ضعیف و گرسنه عطوفت و ترحم نماید".وسائل الشیعة، همان، ح 1، ص 7.
ج - اثر بهداشتی
عامل بسیاری از بیماریها زیاده روی در خوردن غذاهای مختلف و در نتیجه باقی ماندن مواد اضافی و جذب نشده آن به صورت چربی در نقاط مختلف بدن یا به صورت قند و چربی اضافی در خون است.
بهترین راه مبارزه برای از بین بردن این چربی های اضافی که محیط بدن را برای پرورش انواع میکربها آماده میسازد روزه و خودداری از خوردن است.
در واقع روزه حکم خانه تکانی بدن را داشته و مواد اضافی و جذب نشده ای را که در بدن انباشته شده است سوزانده و از بین میبرد. به علاوه آن که دستگاه گوارش بدن که در تمام سال به طور دائم مشغول کار و فعالیت است به واسطه روزه در اثر استراحت خود را سرویس مینماید.