روزه در تقویت اراده انسان اثر بسزایی دارد و با محدودیتهای موقتی که برای فرد روزه دار در طول روز ایجاد میکند قدرت مقاومت و توان مبارزه با حوادث سخت را به او میبخشد.
روزه پشتیبان خوبی برای انسان در سختی ها و مشکلات بوده و رفع فقر و پریشانی میکند، در برخی روایات آمده است: "وقتی مشکل و سختی برای کسی پیش آمد روزه بگیرد، زیرا خداوند عزوجل میفرماید: (و استعینوا بالصبر)سوره بقره (2): آیه 45. و مراد از صبر همان روزه است".وسائل الشیعة، همان، باب 2، ح 1، ص 408.
ناگفته نماند معنای صبر روزه نیست بلکه روایت در مقام بیان یکی از مصادیق روشن و بارز صبر است؛ زیرا در پرتو این عبادت انسان اراده نیرومند و ایمان استوار پیدا میکند.
علی بن سوید میگوید: "به حضرت رضا(ع) گفتم: مرا موعظه کنید، حضرت فرمودند: ترا به پرهیزکاری و تقوای الهی سفارش میکنم؛ و دیگر حضرت سخنی نگفتند. به ایشان از فقر و تنگدستی گله کردم و گفتم: به خدا قسم لخت و بدون لباس ماندم به طوری که فلان شخص دو لباس از جامه هایش را از تن خود بیرون آورد و به من پوشانید. حضرت فرمودند: روزه بگیر و صدقه بده. گفتم: گرچه مقدار خیلی کمی باشد؟ حضرت فرمودند: از آنچه خدا نصیبت کرده است صدقه بده و دیگری را در آن بر خود مقدم کن، گرچه بدان محتاج باشی".الکافی، کتاب الزکاة، باب الایثار، ج 4، ص 18، ح 2.