صفحه ۱۱۷

در قرآن کریم پس از آن که به اهل ایمان دستور روزه گرفتن را می‎دهد بلافاصله فلسفه این عبادت انسان ساز را در یک جمله کوتاه و پر محتوا چنین بیان می‎کند: (لعلکم تتقون)سوره بقره (2): آیه 183. یعنی: "شاید پرهیزکار شوید".

اندرون شکم. از طعام خالی دار ____ تا در او نور معرفت بینی
تهی از حکمتی بعلت آن ____ که پری از طعام تا بینی

حضرت فاطمه زهرا(س) در بیان فلسفه واجب کردن روزه می‎فرمایند: "والصیام تثبیتا للاخلاص"خطبه حضرت فاطمه زهرا(س)، صص 118 - 119. یعنی: خداوند روزه را به خاطر تثبیت و تأکید اخلاص بر بندگانش واجب نمود.

روزه مثل نماز و حج نیست که شخص کارهایی را انجام دهد، بلکه در روزه انسان باید از خوردن و آشامیدن و برخی کارهای دیگر خودداری نماید، پس کمتر توجه مردم را به خود جلب می‎کند و طبیعی است که ریا و تظاهر در آن کمتر راه پیدا می‎کند، و بر این اساس کسانی که روزه می‎گیرند در بیشتر موارد قصدشان رضای خداست. و شاید به همین جهت در حدیث آمده است که خداوند پاداش روزه دار را خودش می‎دهد.

عبادت به اخلاص نیت نکوست ____ وگرنه چه آید ز بی مغز پوست ؟بوستان، باب پنجم، در رضا، ص 142.

در روایتی که از حضرت رضا(ع) در بیان فلسفه روزه وارد شده آمده است: "به مردم دستور روزه داده شد تا سختی گرسنگی و تشنگی را چشیده و از آن پی به فقرشان در قیامت ببرند؛ و نیز به خاطر این که روزه دار در مقابل خداوند خاشع و خاضع گشته و به واسطه استقامت در برابر سختی گرسنگی و تشنگی مستحق ثواب الهی شود، به علاوه این که روزه هوسها و شهوتها را از بین می‎برد...".وسائل الشیعة، باب 1 از ابواب وجوب الصوم و نیته، ح 5، ج 10، ص 9.

ناوبری کتاب