صفحه ۱۰۲

"والصلوة تنزیها لکم عن الکبر"خطبه حضرت فاطمه زهرا(س)، صص 116 - 117. یعنی: خداوند نماز را قرار داد تا شما را از تکبر و خودخواهی منزه و پاک گرداند.

وقتی انسان به یاد خدا و عظمت او باشد، در مقابل او به خاک افتاده و خود را در برابر او هیچ پنداشته و بدین سان از کبر و خودبرتر بینی پاک می‎گردد.

4 - راه پیروزی بر مشکلات

انسان وقتی در برابر حوادث سخت ومشکلات طاقت فرسا قرار می‎گیرد و نیروی خود را برای مقابله با آنها ناچیز می‎بیند، نیاز به تکیه گاهی دارد که از هر جهت کامل و بی انتها باشد، و نماز و راز و نیاز با پروردگار او را با چنین تکیه گاهی مرتبط ساخته و نیروی تازه ای در نمازگزار ایجاد می‎نماید تا بتواند با روحی آرام و مطمئن امواج سهمگین مصائب و مشکلات را درهم بشکند.

قرآن کریم می‎فرماید: (یا أیها الذین آمنوا استعینوا بالصبر والصلاة ان الله مع الصابرین )سوره بقره (2): آیه 153. یعنی: "ای کسانی که ایمان آورده اید از صبر و استقامت و نماز کمک بگیرید؛ زیرا خداوند با صابران است".

در برخی روایات آمده که وقتی مشکل مهمی برای حضرت علی (ع) پیش می‎آمد به نماز پناه می‎برد و آیه مذکور را تلاوت می‎نمود؛وسائل الشیعة، باب 31 از ابواب بقیة الصلوات المندوبة، ح 1، ج 8، ص 138. و نیز حضرت سجاد(ع) وقتی به واسطه امری ناراحت می‎شد دو جامه درشت باف و خشن بر تن نموده و در آخر شب دو رکعت نماز به جای می‎آورد و در سجده آخرش صد مرتبه "سبحان الله" و صد مرتبه "الحمد لله" و صد مرتبه "لا اله الا الله" و صد مرتبه "الله اکبر" می‎گفت، سپس در پیشگاه خداوند به تمامی گناهان خویش اعتراف می‎نمود و گناهانی را که به یاد داشت نام می‎برد و به آنهایی که در خاطر نداشت به طور سربسته اقرار می‎نمود.همان، باب 29، ح 3، صص 136 - 137.

ناوبری کتاب