صفحه ۲۴۷

خانواده های شهدای پانزده خرداد محبت می‎کردند، از آنها دلجویی می‎کردند، این جور نبود که مردم حالا که شهید دادند عقب بزنند. من یادم هست آن وقت خانواده های شهدا خیلی مورد احترام مردم بودند، خیلی از آنان دلجویی می‎شد، مردم به خانه هایشان می‎رفتند، ما خودمان در صحنه بودیم از کسانی پول می‎گرفتیم به خانواده های نیازمند شهدا می‎دادیم، بالاخره جوری نبود که مردم مرعوب بشوند و عقب بزنند، مردم امتحان خوبی در پانزده خرداد پس دادند.

تدریس خارج کتاب صوم و کتاب خمس

س: در فاصله قیام پانزده خرداد و قیام بر ضد کاپیتولاسیون،حضرتعالی به چه نوع فعالیتهایی مشغول بودید؟

ج: من در آن زمان درس می‎گفتم مدرس حوزه بودم، قبلا هم مدتها بود که دروس سطح را می‎گفتم و تازه درس خارج شروع کرده بودم، اولین درس خارج من کتاب صوم بود بعد خمس را شروع کردم که بعدا کتاب خمس چاپ شد.

ماجرای کاپیتولاسیون و قیام مجدد آیت الله خمینی

س: لطفا بفرمایید ماجرای کاپیتولاسیون "کاپیتولاسیون " به همه پیمانهای حقوق قضای کنسولی و یاحقوق قضای برون مرزی داخل یک کشور به کشور اطلاق می‎شود. مطابق این پیمان اتباع بیگانه از شمول قوانین جزایی و مدنی کشور میزبان مستثنی می‎شوند، و رسیدگی به دعاوی حقوقی و محاکمه آنها در موارد اتهام با دادگاههای کشور خودشان می‎باشد. به موجب قانون کاپیتولاسیون و طبق پیمان وین، علاوه بر ماموران سیاسی و دیپلماتها و مستشاران و ماموران نظامی آمریکایی، خانواده های آنان نیز از مصونیت سیاسی و قضایی برخوردار گردیدند. حضرت امام خمینی (ره)درسخنرانی مورخ ‏1343/8/4 در رابطه با کاپیتولاسیون (قضاوت کنسولی) پرده از رسواییهای شاه و اعمال نظر آمریکا برداشتند. لازم به یادآوری است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی (اردیبهشت 1358) دولت موقت بر اساس ماده واحده ای که به تصویب شورای انقلاب رسید استفاده مستشاران نظامی آمریکا در ایران را لغو کرد. چه بود، چگونه خبر آن با اینکه یک مساله سری بود به امام و حوزه های علمیه رسید؟

ناوبری کتاب